Tärkeitä tärppejä asuntokaupoille X Terve koti kaikille, Tuuletuksen somekampanja asumisterveydelle osa 2

Pieni somekampanja asumisterveydelle osa 2.Harkitsetko asuntokauppoja? Ne ovat elämäsi suurimpia päätöksiä, joilla on kauaskantoisia ja suuria vaikutuksia elämääsi. 


Hyväkuntoisena ostetun talon paljastuminen asuinkelvottomaksi, ja joskus myös korjauskelvottomaksi, on aina katastrofi, joka on kallis ja henkisesti musertava. Tässä alla vinkkejä ja linkkejä asuntokatastrofin välttämiseksi. Näistä saat tärkeitä välineitä arvioida asunnon kuntoa muutoinkin, kuin vain tunnelman puolesta. 

Mitä tarkoittaa hometalo, kosteusvaurio tai homeongelma?
Miten kosteusvaurio syntyy?
Miten vaurioita tunnistetaan ja korjataan?
Kenellä on vastuu vaurioiden korjaamisesta?
Miten kosteusvauriot ja terveys liittyvät toisiinsa?
Miten rakennusten terveyshaitat todetaan?
Thl:n tältä sivulta pääset linkkaamaan tärkeään tietoon kosteusvauriosta. "Ostajan suurin riski on iskeä kätensä ns. hometaloon, minkä voi yrittää välttää käyttämällä asiantuntijaa ja perehtymällä itse riskirakennuksiin ja riskirakenteisiin." Asianajaja Järvensivun kokoamalta Asuntokauppavirheet - sivustolta täältä löytyy paljon tietoa asuntokaupoista. Tältä sivulta löydät hyviä linkkejä asuntokauppariidan ja talokatastrofin välttämiseksi.Omakoti- tai rivitaloasuntoa ostaessa on tärkeä kiinnittää huomiota moniin asioihin. Kiinnitä erityistä huomiota mm. rakennuspaikkaan ja sen maakosteuteen ja kantavuuteen. Muista, että virkamiesten rakennusvalvonta ja ammattilaisten rakentaminen ei takaa vielä virheetöntä taloa. Kiinteistönvälittäjän myyntiesite ei kerro talon todellisesta kunnosta, kuten ei usein myöskään kuntotarkastus. Asuntokauppariidassa sekä ostajan, että myyjän oikeusturvassa on puutteita. Kun asuntokauppariidat päätyvät oikeuteen, ratkaisuja saattavat tehdä asiaan perehtymättömät tuomarit, jolloin tuomiot ovat usein jopa virheellisiä. Asianajaja Nikulan näitä ja muita mietteitä tärkeistä asioista ennen asunnon ostoa ja asuntokauppariidoista  löydät täältä. Hallittu asunnon osto
Lue Asumisterveysliiton kattava opas  asunnon ostajan muistilistasta täältä. Opas
 vakavoittaa asunnonostajan ja ohjeistaa ottamaan selvää tarkkaan monista asioista erittäin tärkeästä syystä. AsTe konsultoi vuosittain tuhansia asumisterveys-haasteita kohdanneita ihmisiä, joista useita satoja on vakavaan homeloukkuun tipahtaneiden perheitä.Muutama tärkeä poiminta edellisistä linkeistä

1. Kosteuvauriot jättävät usein, mutta ei aina, näkyviä aistein huomattavia merkkejä: esim. valumajäljet, pinnotteiden turpoaminen, irtoaminen, värimuutokset, kalkkihärmä tiili- ja betonipinnoissa, tunkkainen haju, kosteuden tiivistyminen pintoihin, vesimittari liikkuu, vaikka vettä ei käytetä. Kaikki vauriot eivät kuitenkaan ole aistein havaittavissa.2. Perehdy talon rakenteisiin ja aina erityisesti riskirakenteisiin. Hometalkoiden sivulla täällä löydät erinomaista tietoa eri aikakausien eri rakennustyyppien riskirakenteista. Mikäli talossa on riskirakenteita, ne on tutkittava erityisen huolella. Mieti, haluatko ostaa riskirakenteista taloa.3. Käytä pätevää ja suositeltua asiantuntijaa. Kuntotarkastus ja lisäksi riskirakenteiden tutkiminen on vähimmäinen selvitys, mikä asuntoon kannattaa ennen ostopäätöstä teettää. Suomessa on lukuisia kuntotarkastuksestakin hyvillä papereilla selvinneitä taloja, jotka ovat paljastuneet asumiskelvottomiksi, jopa korjauskelvottomiksi kaupan jälkeisissä tutkimuksissa, perheiden alettua oirehtimaan uudessa kodissaan.4. Varmempi tieto talon rakenteiden kunnosta saadaan avaamalla niitä ja katsomalla pintojen alle. Kaikki ongelmat eivät haise tai näy päälle päin. Vauriot käytkeytyvät useimmiten tiiviiden pintojen alle. Homekoirien käynti ja kuntotutkimus antavat kattavamman kuvan talon kunnosta. 

Tämä on osa kahden talokatastrofin kokeneen äidin pientä somekampanjaa. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta asumisterveydestä ja vahvistaa vertaistuen ja tuen verkostoja. 


Onnistuneita asuntokauppoja kaikille toivovat

Jantunen / Tuuletuksia-blogi
Kommentit

 1. Kiitos tästä. Todella kattava lista, ei jää ainakaan tiedon puutteesta kiinni. Tässä on enemmän haasteena ehkäpä se, että monesti on vaikea tajuta asioiden vakavaa ja riskien puolta ennen kuin on itse kokenut ne tositilanteessa. Mut kyllä on asunnon ostaminen monimutkasta, jos sen aikoo tehdä sen onnistuneesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia paljon kommentista, hienoa, jos tästä on hyötyä. Toivotaan, että tietoisuus riskeistä lisääntyy ja epäonniset asuntokaupat vähenisivät. Vaikka ennen talon ostoa tiesin varsin hyvin, että sisäilmaongelmia ja rikkinäisiä rakennuksia on olemassa, en voinut kuvitellakaan sellaisen napsahtavan omalle kohdalle. Varsinkin kun talo oli myyntiesitteessä määritelty hyväkuntoiseksi, samoin kuntotarkastuksessa, ja pinnat uusittuina hohtivat valkoisina ja siisteinä. Tästä viisastuneena ajattelen, että asiantuntevan, suosituksia saaneen kuntotutkijan oma toimeksianto on aivan ehdoton edellyttys talokaupoilla.

   Poista
 2. On totisesti hyvä lista. Vaikka rakenneavauksia on varmasti hieman vaikeampi saada asuntokaupoilla, kannattaa kuitenkin homekoiriin ja omaan rakennusasiantuntijaan turvautua. Myyntiesitteet, asuntovälittäjät ja myyjien oma info ei ole riittävää, eikä kuntotarkastukseen kannata tosiaan luottaa lainkaan.

  VastaaPoista
 3. Näin jälkikäteen kun vahinko on jo tapahtunut sitä miettii, että miksi ei kukaan neuvonut kunnolla sillon kun oli ostamassa 70-luvun taloa. Nyt tietää että sieltähän olisi vikoja nähnyt ihan jo pelkällä silmällä mitään avaamattakaan. Pelko on aikamoinen kun ei tiedä yhtään miten tässä käy. Kalliiksi tulee vaikka saataisiin oikeudenkäynnissä voitto. Kiitti tästä listasta, pistän jakoon ehdottomasti muille että välttyisivät tältä hometalohelvetiltä.

  VastaaPoista
 4. Hyvä, jos tästä listasta on hyötyä, sillä mikään ei olisi näissä olosuhteissa niin toivottavaa, kuin se, että yksikään perhe ei joutuisi enää viettämään äitienpäivää evakkoasumisen merkeissä. Vielä on hieman matkaa siihen tässä pienessä somekampanjassamme, mutta hyvin se etenee. Kiitoksia paljon kommenteistanne. Ja jos jollain on hyviä tärppejä lisätä tähän listaan, niin kiitoksia jo etukäteen niistäkin.

  Aurinkoista äitienpäivää!

  VastaaPoista
 5. Kiitoksia, hyvä ja tärkeiä kirjoitus!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Sana on vapaa <3 Lämmin kiitos kommenteista ja viesteistä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten päästä eroon turhasta tavarasta helposti?

Onnea uuteen kotiin X Talon ostajan self-helppari

Mitä joulu toi meille tänä vuonna?