Se voi käydä kenelle tahansa X Tervekoti kaikille, Tuuletuksen somekampanja asumisterveydelle osa 3.


Hometalosta pelastunut piano tuulettelee


Sisäilmaongelman aiheuttavat rakenteiden vauriot, ja niissä muhivat homeet, sienet, vocit ja toksiinit voivat periaatteessa osua kenen painajaiseksi tahansa. Pahimmissa tosielämän painajaisissa ei tuhoudu vain talo, vaan myös terveys ja kaikki irtain talon sisällä. Kosteusvaurio tai jonkin muun syyn sisäilmaongelma voi tulla minkä ikäiseen, kokoiseen ja hintaiseen taloon tahansa. Mm. rakennuksen ikä, rakennusvirheet, rakentamisen aikainen sääsuojauksen laiminlyönti, betonin pinnoittaminen liian kosteana ja riskirakenteet lisäävät ongelmien mahdollisuutta. 


Alla linkkejä lehtijuttuihin. Näillä on parhaimmillaan useampikin tärkeä ja toivottava tehtävä. Kun ihmisten tietoisuus rakennusten riskeistä ja asumisterveyden ehdoista ja muuttujista kasvaa, kasvaa parhaimmillaan myös mahdollisuus onnistua paremmin asuntokaupoilla. Tietoisuus rakennusten riskeistä toivottavasti lisää asuntojen omistajien kiinnostusta  myös talojensa kunnosta huolehtimiseen. Tietoisuus vertaisten olemassaolosta on valitettavaa, mutta omalla surullisella tavallaan myös lohduttavaa. Toki kukaan ei haluaisi sen käyvän kenellekään toiselle. Se, että tämä sama on käynyt (liian) monille, mutta niistä ovat monet myös kalliista oppirahoista, terveyden menettämisestä ja henkisistä kraatereista huolimatta selvinneet, antaa voimaa jaksaa yli vaikeimpien aikojen.


Vain ennen asuntokauppojen tekemistä voit varmasti vaikuttaa siihen, millaisen kohtalon talo sinulle tuottaa. Ole viisas asuntokaupoilla ja ota selvää etukäteen talon rakenteiden kunnosta. Kuva Hometalomutsin päiväkirjaJos sinulla on jokin tästä puuttuva hyvä nettilinkki, oma tarinasi tai blogisi, kiitoksia, jos lisäät sen kommentteihin. 

Laita hyvä kiertoon ja auta - Pieni somekampanja asumisterveydelle osa 1. 

Rakennustarkastaja korvauksiin hometalon myynnistä


Sisäilman sairastuttamat


Jenni Vartiaisen terveysongelmien syynä altistuminen homeelle


Johanna Koivun ja Susanna Makaroffin keskustelua hometalokatastrofista Koivu TV:ssä


Design Wash - blogin pitäjän Tiinan perheen hometalo ja siitä selviytyminen


Minakö Keski-ikäinen - blogin Tiian perheen hometalokatastrofi ja siitä selviytyminen


Tämä on osa kahden talokatastrofin kokeneen äidin pientä somekampanjaa. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta asumisterveydestä ja vahvistaa vertaistuen ja tuen verkostoja. 
Lämpimästi tervetuloa mukaan.Kuva Tuuletuksia


Jantunen / Tuuletuksia-blogi

Kommentit

 1. Kiitos tästä, hyvä postaus, tärkeää asiaa. Ja zemppiä kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Todella hienoa, jos saisi edes yhden perheen homehelvetin estettyä näillä tarinoilla tai vaikka noilla vinkeillä asuntokaupoille. Ja oikein mukavaa viikonloppua!

   Poista
 2. Miten teidän oman talon kanssa tilanne on tällä hetkellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on selvitysvaihe lopuillaan ja kohta päästään prosessissa eteenpäin. Kun asiat ovat ratkenneet, palaan täällä blogissakin asiaan. Hometalomutsin blogissa taas ollaan jo tosi pitkällä, siellä muutetaan kohta takaisin remontoituun kotiin :) <3 Kannattaa käydä kurkkaamassa siellä!

   Poista
 3. Home ongelmia on nykyään paljon, valitettavasti. Mutta, hyvä kooste vinkeistä. I

  Ystävämme ostivat talon jossa havaittiin kosteusvauria, joka korjattiin. Mutta, nyt vuosien jälkeen edelleen talossa tuoksuu epämiellyttävälle, mikä tarttuu tietysti vaatteisiin. Joudumme aina tuulettamaan/pesemään vaatteeemme kun heillä vierailemme. Heidän lapsensa ovat koko ajan kipeinä, räkä valuu ja silmät rähmivät. Itse he eivät ymmärrä/näe ongelmaa. Miten asiaan voisi puuttua? Kiitos mahdollisista vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Kaisa, hienoa, että nostit tuon esille, tämä on todella iso kysymys ja itseasiassa se on myös Pienen Somekampanjan tulevan osan 4 teema. Tästä samasta vaikeasta kysymyksestä puhutaan usein homeelle altistuneiden keskuudessa, koska meillä/heillä on taipumus haistaa yleisesti homeet, sädesienet, vocit herkistyneinä paljon tarkemmin ja herkemmin. Näin ollen sitä törmää altistumattomia ja herkistymättömiä useammin homeen hajuun esim. ihmisten vaatteissa. (Viimeksi tänään kaupassa ohitseni käveli huoliteltu nainen, joka jätti jälkeensä ns. "vahvan viitteen vauriosta" = homeen hajun.)
   Siihen miten asian kohtaa, on varmasti monen monta näkökulmaa. Mutta minä ja Hometalomutsi palaamme tähän seuraavaksi.

   Poista
 4. Hengessä mukana ja ehkä joskus kirjoitan ihan täysin meidänkin tarinan, sivunnut olen ja kirjoittanutkin jonkin verran, mutta en kaikkia kauhuja.

  Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Tiia <3 Ymmärrän täysin sen, että ihan kaikkia kamalia elämänvaiheita ei halua käsitellä pitkään ja moneen kertaan läpi. Jokaisella pitää saada olla tilaa ja syyllistämättä oikeus jatkaa matkaansa eteenpäin, kun painajainen on ohi. Vertaistukea on onneksi hyvin saatavilla nykyisin somen ansiosta, mutta lainsäädäntö ja erityisesti tukijärjestelmä vaatii vielä paljon kehittämistä.
   Olet ollut mulle suuri tuki juuri sillä, että olet tosiaan aidosti hengessä mukana <3

   Hyvää viikonloppua!

   Poista
  2. Mutta jos joskus päätät kirjoittaa vielä teidän katastrofista, niin siitä on varmasti isoksi tueksi monelle. Tärkeää on se, että näistä asioista puhutaan, jotta tietoisuus kasvaisi ja uudet katastrofit vähenisivät. Kenenkään ei kuitenkaan mielestäni pitäisi tuntea velvollisuutta siitä, että näistä pitäisi puhua.

   Poista
 5. Läheltä olen muutamaa tällaista katastrofia seurannut, hurjia juttuja ja pitkään taistella eikä terveyttä saa silti takaisin rahalla...
  Hyvä kooste vinkkejä, tietoisuutta tosiaan pitäisi lisätä!
  Aurinkoisia alkukesän päiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taina kommentistasi. Toivotaan, että mahdollisimman moni todella saisi ajoissa välineitä katastrofien välttämiseen ja saisi tehtyä asuntokauppoja viisaasti.
   Hyvää alkanutta kesää :) Vissiin tässä jo se kevät hurahti ohi!

   Poista
 6. Voimia jokaiselle omassa "homepainissa". Olen hometalon uhri ja nyt monisairas 71 v. mummi x 10. Omat voimat ovat vähäiset ja olen Hydrokortison korvaushoidossa.Toive saada kokemuksia tekstiksi. Aika näyttää. Se on suuremmas kädes.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saara viestistäsi ja kovasti voimia ja kaikkea hyvää sinulle. Toivottavasti saadaan vielä lukea kokemuksistasi valmiista teksteistäsikin.

   Poista

Lähetä kommentti

Sana on vapaa <3 Lämmin kiitos kommenteista ja viesteistä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten päästä eroon turhasta tavarasta helposti?

Onnea uuteen kotiin X Talon ostajan self-helppari

Mitä joulu toi meille tänä vuonna?