Elämässä Selviytymisen Käsikirjaan - Älä...

Tämän viikon notes to myselffit 
Elämässä selviytymisen käsikirjaan

selviytymisstrategioita vaikeina aikoina 


Jokaisella meillä on omanlaisensa strategiat selviytyä äkillisestä hätätilanteesta joko taistelemalla ts. toimimalla tilanteen ratkaisemiseksi, tai pakenemalla, tai lamaantumalla. Äkilliset hätätilanteet tulevat yllättäen ja tällöin toimimme nopeasti vaistojen varassa, emmekä ehdi pohtia ja tietoisesti valita reaktiotamme. Kun hätä on pitkäkestoisempi esim. kohdattu suru, menetys tai vaikea muutos, on meillä enemmän aikaa miettiä selviytymisen keinojamme. Ne eivät tule vain vaistoista,  vaan kaikista oppimistamme taidoista ja tiedoista, maailmankuvastamme. Ja onneksi voimme tietoisesti ja tavoitteellisesti myös vahvistaa ja kehittää selviytymisstrategioitamme. Ihminen venyy aika pitkälle, kun tarve tulee. 


Note to myself 1. Älä oleta


Haaste? Vieressäsi oleva ihminen, jonka kanssa arkesi ja perheesi jaat ja yhdessä elät, ja jonka puolesta polkisit maailmanääriin, on enenevissä määrin poissaoleva, ei pysty näyttämään entiseen malliin tunteitaan hyvässä eikä tuskassa, vetäytyy, hiljenee, on ärtyisä, ei meinaa pysyä hereillä päivisin ja nukkuu huonosti öisin. 


Miten tämä liittyy sinuun? Ei liity. 


Mistä on kysymys? Hän on fyysisesti väsynyt, henkisesti ongelmien uuvuttama, huolissaan, peloissaan, ja turhautunut ettei voi nopeuttaa asioiden ratkeamista. Hänen moottorinsa vetelee viimeisiään ja tarvitsee lisää bensaa - lisää toivoa siitä, että asiat vielä kääntyvät hyväksi. 


Ratkaisu? Älä oleta. Älä tulkitse väärin. Älä moiti. Älä syyllistä. Älä vaadi. Muistuta, että me selvitään. Ja että hän on riittävä ja tärkein juuri sellaisenaan. Ja että väsyä saa ja levätä pitää. Jos on väsynyt, on pakko levätä. Sitä varten yksikössä on kaksi aikuista, että voi olla kärjessä vuorovedoin. Muistuta kaikesta hyvästä mitä on ja mitä tulee vielä olemaan. Muistuta tavoitteesta ja siitä, että jokainen takapakkikin on askel kohti määränpäätä.

Note to myself 2. Älä herpaannu


Haaste? Vähän väliä joku heittää kapuloita rattaisiin. Ja aina on ympärillä ihmisiä, jotka keskittyvät näkemään kauhuskenaarioita ja kertomaan miten asiat menevät varmasti syteen. Mieleesi tulvii epäilyksiä ja epätoivoa, epäuskoa siitä, että asiat selviäisivät.


Miten se, mitä muut tekevät tai puhuvat, liittyy sinuun? Osa ehkä liittyy jotenkin, osa varmasti ei.


Ratkaisu? Älä herpaannu. Älä hetkeksikään irrota katsettasi hyvästä. Mieti tarkkaan, mitkä ovat ne teidän tärkeimmät tavoitteet? Keskustelkaa ne auki yhteisesti ymmärretyiksi, kirjoittakaa ne ylös, opetelkaa ne ulkoa, muistuttakaa itseänne niistä usein, vähintään aina, kun on tarvetta.


Anna sitten itsellesi rauha aina, kun sinun ei konkreettisesti tarvitse tehdä asialle mitään. Jätä ajatukset maalaamaan alitajuntaan automaatiolla tietä kohti tavoitteita.


Älä anna minkään kapulan rattaissa häiritä. Jos tavoitteilta vedetään matto alta, tavoitteita voi muuttaa. Muuttaminen ja joustavuus ei ole luovuttamista, se on viisasta asettumista käytössä oleviin pelimerkkeihin.  Realiteetit voivat kaventaa reittiä kohti määränpäätä, mutta pidä katse maalissa ja etsi uusia reittejä. Niin kauan kun on elämää, on mahdollista päästä maaliin. Jatka matkaa. Katso taaksesi vain oppiaksesi virheistä ja jatka niistä viisastuneena tavoitetta kohti. 


♡ 
Jantunen


Lisää lukemista

Tarinamme lyhyestiLämpimästi tervetuloa seuraamaan matkaamme


PS. Perjantaina Pieni Somekampanjamme asumisterveydelle jatkuu. Luvassa vinkkejä asuntokaupoille ja asuntokatastrofin välttämiseksi.

Kommentit

 1. Tämä oli niin hyvä ja viisas teksti ja olen samaa mieltä, että kun on kaksi, niin toinen tukee toinen toita jaksamaan ja silloin, kun toinen on polvillaan, niin toinen jaksaa ja päinvastoin ja yhdessä tietenkin myöskin läpi sen harmaan kiven. Toivoa ei myöskään kannata koskaan menettää, se on ihan mieletön voima ja loppupeleissä on tärkeintä se ydinperhe. <3

  Sydämellistä illan jatkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan juuri näin, se voi olla ydinperhe, tai perhe, tai ystävät, se yhteisö, jossa pidetään toisista huolta ja erityisesti niissä vastoinkäymisissä.

   Mukavaa loppuviikkoa <3

   Poista
 2. "Älä anna minkään kapulan rattaissa häiritä. Jos tavoitteilta vedetään matto alta, tavoitteita voi muuttaa. Muuttaminen ja joustavuus ei ole luovuttamista, se on viisasta asettumista käytössä oleviin pelimerkkeihin. Realiteetit voivat kaventaa reittiä kohti määränpäätä, mutta pidä katse maalissa ja etsi uusia reittejä. Niin kauan kun on elämää, on mahdollista päästä maaliin. Jatka matkaa. Katso taaksesi vain oppiaksesi virheistä ja jatka niistä viisastuneena tavoitetta kohti. "
  Sinä kirjoitat hyvin matkastasi maan päällä, kiitos sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Aivan ihana kommentti ja palaute :) Kaikkea hyvää sinulle myös <3

   Poista

Lähetä kommentti

Sana on vapaa <3 Lämmin kiitos kommenteista ja viesteistä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten päästä eroon turhasta tavarasta helposti?

Onnea uuteen kotiin X Talon ostajan self-helppari

Mitä joulu toi meille tänä vuonna?