tiistai 29. toukokuuta 2018

Aurinko armas sisäilmaongelmaisen talon vaatteiden puhdistuksessaMarimekot odottelevat ja tuulettelevat toiveikkaina vielä auringossa.


Poikkeuksellisesti laitan tällaisen säätiedotus-tyyppisen postauksen, sillä nyt löytyi keino, jolla voi epätoivoisemmissakin tapauksissa saada sisäilmaongelmaisen talon tuhoamia esineitä ja vaatteita parhaimmillaan vielä puhdistettua käyttöön. Tämän huikean keksinnön nimi on - tadaa - aurinko!


Olen pitänyt ulkona tuuletuksessa pienehköä erää vaatteita nyt n. puolen vuoden ajan alkaen hetkestä, kun ymmärsimme kotimme olevan rakenteiltaan vaurioitunut ja vaarallinen terveydellemme. Koska kaikki talossa ollut aiheutti talon lailla pahoja oireita, muutimme tuolloin kotitalostamme evakkoon ilman talossa ollutta omaisuuttamme. Suurin osa vaatteista heitettiin samantien kaatopaikalle. 


Se tärkein ja tunne/muutoin arvokkain osa vaatetuksesta varastoitiin ja osan kanssa päästiin aloittamaan heti puhdistusrumba. Tuuletuksen lisäksi näitä testivaatteita on pesty hajusteettomalla Allegro-pesuaineella 60-90 asteessa kymmeniä kertoja, sanoisin liioittelematta jo pian 100 kertaa, sillä kone on pyörinyt useampana päivänä viikossa ja aina useamman pesukerran peräkkäin. Lisäksi vaatteita on saunotettu, mutta kaikesta vaivannäöstä huolimatta niitä ei ole saatu käyttökuntoon, vaan aiheuttivat ihon kirvelyä ja "palamista" edelleen.
Sitten saapui Suomeenkin kevät ja poikkeukselliset helteet. Ja minä ainakin olen ollut niistä kovin kiitollinen, sillä niiden mukana tähän puhdistusoperaatioonkin tipahti apu kirjaimellisesti taivaalta. Nimittäin nämä helteet, vaatteisiin kohdistuva suora auringonpaahde, sekä kohtalainen tuulenvire ovat olleet se ensimmäinen askel kohti ensimmäistä meikäläisen erävoittoa. 


Aurinko armas vauhditti toksiinien haihtumista testivaatteista niin paljon, että ensimmäistä kertaa eilen sain kokeiltua yhtä ala-osan vaatetta ylleni siten, että se oli päällä ulkona abt. reilun tunnin, eikä ihon poltetta ja palamista rakkuloille tullut, eikä vaatteessa ollut enää talon syövyttämää tuhkaista katkua. Tässä etuna on toki ollut se, että nämä vaatteet ovat kestäneet kuumaa pesua, joka on kokemukseni mukaan tärkeää esim. rasvaliukoisen 2-etyyliheksanolin liuottamisessa, vaikka se teoriassa on helposti haihtuva kaasu muutenkin.


Nyt täytyy siis nostaa hattua Nokian Neulomon vaatteille, näille sitkeille suomalaisille, jotka ovat kestäneet aivan tolkutonta pyöritystä miltei tulikuumassa pyykkivedessä ja roikkuneet läpi talven ja kevään ulkona ja näyttävät silti kuin läpi myrskyjen perille matkanneesta pakasta vedetyiltä. Vaikka minä olen puhki, niin nämä vaatteet eivät ja sille kippistän tänään tuosta kupillisella hyvää vihreää teetä. Ja jos joku ihmettelee, että miksi kaikki tämä vaiva muutaman vaatteen takia, niin sanon vain, että googleta "sisu"


Eli tiedoitus säästä - suosittelen lämpimästi sisäilmaongelmaisesta, oireita aiheuttavasta talosta tuotujen vaatteiden ja muiden tärkeiden asioiden puhdistukseen kärsivällisyyttä ja aikaa, sitkeää pesua ja tuuletusta, ja erityisesti kuumien kesäpäivien auringonporotusta.


Vinkkaathan, jos sinulla on hyviä kikkoja irtaimiston ja kaikenlaisen omaisuuden puhdistamiseen, kiitoksia.


- Jantunen-Lisää lukemista blogissa
Lämpimästi tervetuloa seuraamaan matkaamme2 kommenttia:

 1. Mitä enemmän näitä sun tekstejä luen, sitä enemmän alan pikkuhiljaa ymmärtää, minkä mittaluokan ongelmista on kyse. En olisi kuuna päivänä tajunnut, että myrkkyjen poistaminen vaatteista on noin massiivisen operaation takana, eikä sekään tunnu ihan täysin riittävän. Lapsellisesti olisin ehkä ajatellut, että pesu - pari riittää.

  Mutta ihanaa tietää, että toivoa on. Siitä kiitos paitsi auringolle ja Nokian Neulomolle, myös sille kuuluisalle Sisulle, jota sulta löytyy kokonaisen kylän edestä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annukka <3
   Se on uskomatonta, miten tiukkaan tietyt toksiinien yhdistelmät takertuu toiseen materiaan. Nämä meidän toksiinit tosin menevät myös betonista läpi, joten ei ihme, että ovat jumissa myös vaatteissa. Ja aikansa myös mm. keuhkoissa aiheuttaen ikäviä oireita. Tutkimusten mukaan tuo 2etyyliheksanoli haihtuu keuhkoista puhtaissa tiloissa n 3 kuukaudessa ja itselläni samat kokemukset.

   Ihanaa viikkoa sinne teille, ihana juhlapari <3

   Poista

Sana on vapaa <3 Kiitokset viesteistä

LUETUIMPIA BLOGISSA NYT

Syksyn loppukaneetti

Kuten instagramissa jo ilmoittelinkin, meidän Tuuletuksia-blogi on tullut tienhaaraan. Se ei ole tien pää, vaan risteyskohta, ...