Terve koti kaikille, Tuuletuksen somekampanja asumisterveydelle osa 1. - Laita hyvä kiertoon ja autat

"Katsoin aurinkoon.
Katsoin kuuhun.
Katsoin silmiisi.
Katsoin tiliotteen.
Ei perkele.
Katsoin takaisin aurinkoon"
-Pauli Kohelo 2008-

Järjestys se on epäjärjestyskin. Mutta mitäpä jos kotonasi asetelmat, sommitelmat, sijoittelut, rivit, pinot ja koko pakka muuttuisi yhtäkkiä ihan joksikin muuksi? Tai otettaisiin jopa pois?

Alla lisää tästä ja siitä, miten voit laittaa hyvin helposti hyvän kiertämään ja samalla päästä eroon itsellesi turhasta. Voit auttaa sellaisia, joille sinulle tarpeeton antamasi voi olla suuri arjen pelastus.


Jutun kuvat ovat meidän kahden allekirjoittaneen kotitaloista, jotka ovat tällä hetkellä tyhjillään. Molempien perheet asuvat vuokralla evakkoasunnoissaan. Toisella prosessi on vasta alussa, toisella koko rumba ja korjausremonttikin on jo pitkällä.

Molempien perheiden talot ovat myynnin yhteydessä kuntotarkastuksessa todettu hyväkuntoisiksi, jonka jälkeen on asetuttu onnellisesti taloon asumaan.

Toinen perhe sai tietää homeen hajusta ulkopuoliselta taholta, ja onneksi suhtautui tähän vakavasti lähtien tekemään viiveettä selvitystyötä, jossa homehtuneet rakenteet paljastuivat.

Toisen perheen talossa ei hajuja ollut, mutta pitkään jatkunut oireilu ja myös sairaalahoitoa vaatinut vakavampi lasten sairastelu herättivät epäilyn. Selvityksissä talosta on löytynyt mittavia vaurioita ja terveyshaittoja. 

Molemmissa tosielämän tarinoissa onnellinen elämä muuttui täysin yllättäen katastrofiksi ja konkurssiksi. Evakkoon muuttaminen ja irtaimiston, vaatteiden, kirjojen, soittimien, levyjen, lasten lelujen, muistojen - ylipäätään omaisuuden menettäminen aiheuttavat itsessään jo isot mittavat taloudelliset tappiot, puhumattakaan henkisistä jäljistä.  

Asuntokauppariitaan kuuluu, kuten usein on, raastava reklamaatioprosessi, josta kuntotutkimukset ja lakimiehet tekevät valtavan kalliin, vaikka oikeuteen ei päädyttäisikään. 


Sisäilmaongelmat 
voivat koskettaa tavalla tai toisella jossain elämän vaiheessa miltei ketä tahansa. Noin viidennes suomalaista altistuu päiväkoti-, koulu-, työ-, ja/tai kotiarjessaan huonolle sisäilmalle. Altistuminen voi johtaa herkistymiseen, oirehtimiseen ja sairasteluun. Kymmeniä tuhansia oireilee sisäilmasta, ja vakavammin herkistyneitä arvioidaan olevan n. 10 000 ihmistä. (T.Putus)

Viime vuonna yli 5000 ihmistä 
otti yhteyttä  Asumisterveysliittoon  kotiensa tai muiden käyttämiensä rakennusten terveysongelmien vuoksi. Lukuisat ihmiset oirehtivat ja menettävät omaisuutensa myös vuokra-asuntojen sisäilmaongelmien vuoksi.

300-400 ihmistä tipahtaa vuosittain vakavaan homeloukkuun, joka tarkoittaa sitä, että ihminen tai perhe menettää mahdollisuuden asua omistamassaan kodissaan, lainaa sen korjaukseen ei myönnetä, ja asunnon myyntiarvo tipahtaa purkukuntoisen talon ja mahdolliseen tontin arvoon => tontin arvo miinus talon purkukustannukset. Tällöin jäljelle voi jäädä jopa elämän mittainen velkataakka ilman asuttavaa kotia. 

Sekä taloudellisella, että henkisellä konkurssilla 
on surulliset vaikutuksensa jokaiseen menettäjään ja perheissä myös lapsiin. Apua on vaikea saada, sillä vakuutus ei korvaa ja mm. Kelan sosiaalitoimen tukia on vaikea saada esim. evakkoasumisesta johtuviin kustannuksiin.

Kodin katastrofeista voi selvitä 
ja elämä rakentua uudelleen, jopa hyväksi. Muiden tuki ja pienikin apu on selviytymisessä äärimmäisen tärkeää.

V i n k k i  hyvän kierrättämisestä

J o s   s i n u l l a   o n   
p o i s   a n n e t t a v a k s i    huonekaluja, astioita, liinavaatteita, vaatteita, leluja tai muuta kodin tarviketta, voit tarjota niitä ihmisille ja perheille, jotka ovat menettäneet kotinsa ja omaisuutensa. 


Avuntarvitsijoiden tarpeita tai apua voi kysyä mm. 

Homeapua - ryhmässä voit tarjota aineellista apua esim. tavaran muodossa omaisuutensa ja kotinsa menettäneille. Ryhmässä voi sekä tarjota, että pyytää tarvikkeita myös nimettömänä ylläpidon kautta.

Terve Sisäilma - yhdistys toimii monipuolisesti tukena ja tiedottajana sisäilmaan liittyvissä asioissa. 


Facebookin erilaisissa annetaan ilmaiseksi ja otetaan vastaan - ryhmissä voit antaa eteenpäin ja saada tarpeeseen mm. huonekaluja.

Diakoniatyössä lähiseurakunnassasi apua voivat tarjota ja kysyä kaikki uskonnollisesta statuksesta riippumatta.

Hengitysliiton sivuilta löydät tärkeää asiaa ja neuvontaa mm. sisäilmasta ja hyvinvoinnista.

Asumisterveysliitto tekee korvaamatonta työtä mm. asumisterveysongelmia kohdanneiden neuvonnassa.Tuhannet kiitokset, 
jos nappaat vinkin korvan taa ja laitat kiertoon kaverillekin.
Kommenttikenttä on vapaa ajatuksille. 
Onko sinulla lisää vinkkejä auttamiseen? 
Tai kokemuksia talokatastrofista selviytymisestä?
Mitä mietteitä herättää?

Tai klikkaa anonyymisti alla rasti ruutuun herätti ajatuksia, jos näin kävi. (Lisäys blogiin 14.4.)

♥️

Jantunen / Tuuletuksia-blogi
Facebook
Twitter

Pinterest

&

Hometalomutsi/ Hometalomutsin päiväkirja- blogi
Facebook
Instagram


♥️

Tämä on osa kahden talokatastrofin kokeneen äidin pientä somekampanjaa. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta asumisterveydestä ja vahvistaa vertaistuen ja tuen verkostoja. 
Lämpimästi tervetuloa mukaan.

Lisää lukemista
Mitä olisin halunnut tietää ennen talokauppoja?
Hometalomutsin ajatuksia auttamisesta hometalokriisissä

Kommentit

 1. Voi että tuttua on ja kun kaikki avattiin, näky oli järkyttävä. Valitettavastihan tuomari kävi katsomassa vasta kun talo oli rakennettu uusiksi ja ei ollut valokuvista niin vakuuttunut ja tuumi, että hyvä talohan tässä teillä on, juu jeps kahden asuntolainan veroinen ja kuitenkin kun silloin kun talo ostettiin, se oli erittäin hyväkuntoinen, noh kun myyjä oli piilottanut kaikki viat ja rempannut päälle. On tämä kyllä niin riipivää luettevaa. Voimahali <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, olet joka päivä yksi niistä elävistä inspiraatioista ja esimerkeistä, jotka näyttävät maailmalle, että pahoistakin painajaismaisista elämänvaiheista voi selvitä ihan uuteen nousuun. Ja tähän perään se iso hauis-emoji :) <3

   Poista
 2. Opiskelijana olen lukenut hometalojen käräjä- ja hovioikeuspäätöksiä. Rankkoja juttuja. Voimahalaus minultakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 Samaa mieltä, että jo pelkästään oikeusasteiden päätökset ovat rankkaa luettavaa, kun voi vain aavistaa sen inhimillisen hädän siellä takana. Onneksi suurin osa näistä kauhutarinoista ei päädy oikeuteen, joka on aina kaikille se raskain ja kallein prosessi. Harvoin näissä todellisia voittajia löytyy.

   Poista
 3. Home- ja sisäilmaongelmat ovat lisääntyneet ihan järkyttävän paljon. Toistaiseksi meidän perheellä on ollut onni, asua terveessä talossa ja lapset oavat saaneet käydä päiväkodin sekä koulua paikassa jossa ei kärsitä ongelmista. Mutta, olemme hyvin tietoisia ongelmasta ja olemme seuranneet sivusta teidänkaltaista vastaavaa taistelua. :( Eräs ystävämme lapsi on päiväkodissa jossa on sisäilmaongelmaa ja lapsi on sairaana koko ajan, vanhemmat vaan eivän halua ymmärtää ongelmaa. olenkin miettinyt, mitä tällainen altistuminen tuo tulevaisuudessa, ongelmia terveyden kanssa. On vaan niin kovin hankalaa puuttua toisten ihmisten asioihin.
  Tsemppiä voimia teille! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitanpas uusiksi tämän viestin, kun sieltä jäi muutama sananen puuttumaan :)
   Kaikkein pahinta on, kun lapsen terveys pettää ympristöherkkyyden vuoksi. Toivotaan kovasti, että tästä ajasta opitaan nopeasti ja sisäilmaongelmiin kouluissa ja päiväkodeissa, toki myös työpaikoilla suhtaudutaan vieläkin vakavammin ja korjausrakentamiseen ryhdytään vieläkin aktiivisemmin. Ja jos oikein toivoa saa, niin toivotaan nyt niitä uusia terveitä rakennuksia vielä kaupan päälle.

   Olen myös tuskaillut joitain kertoja tilanteessa, jossa olen maininnut huomaamastani homeen hajusta jollekin, pystymättä kuitenkaan auttamaan toista ihmistä oikein. Isäni sanoi, turhauttavan viisaasti, että jokaisen pitää kaivaa tiensä ulos kuopasta itse.
   Toisaalta mulla on ihana vertaiskollega Hometalomutsi, joka blogissaankin on avannut hienosti sitä, miten heidän prosessi lähti käyntiin täysin ulkopuolisen huomautuksesta - teillä haisee home. He suhtautuivat kommenttiin vakavasti ja syytä olikin, remontti oli massiivinen.
   Uskon kuitenkin, että tällaista pientä diplomaattista meteliä meidän talokatastrofin kokeneiden kannattaa pitää, oman jaksamisen rajoissa toki, jos se vaikka pelastaisi edes muutaman perheen vastaavalta menetykseltä.
   Kiitos tsempeistä, ne tulevat varmasti käyttöön :) <3

   Poista

Lähetä kommentti

Sana on vapaa <3 Lämmin kiitos kommenteista ja viesteistä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten päästä eroon turhasta tavarasta helposti?

Onnea uuteen kotiin X Talon ostajan self-helppari

Mitä joulu toi meille tänä vuonna?