Oodeja ihanalle teelle - Valkoinen kruunu ja sencha

Tuuletuksia on uusi blogi selviytymisestä. Elämäntapana sisu, hyvän bongaaminen, hetkistä nauttiminen ja tahto kulkea määrätietoisesti tavoitteita kohti. Asiaa elämäntaidoista, remontin tarpeessa olevasta omakotitalosta, terveydestä ja asumisterveydestä, vanhemmuudesta, parisuhteesta ja ihmissuhteista, välillä pintaraapaisua vähän syvemmältä.

- Viisaus syntyy, kun sydän ja järki keskustelevat ♥ Jantunen -

Rakastan vihreää teetä ja sen erilaisia, toisistaan paljonkin poikkeavia makuja ja fiiliksiä. Olen tosin harrastajana vasta teematkan alkupäässä, mutta näilläkin eväin jo paljon teen erilaisista tunnelmista, mauista ja lämmöstä nautiskeleva. 

En ole mitenkään kovin tarkkaan perehtynyt teekulttuurin taustoihin, vaan luonut pikemminkin oman teekulttuurini itse. Toki lueskelen ostamieni tai suositeltujen teelaatujen taustoja ihan vain mielenkiinnosta.

Tällä hetkellä realiteetit uutetaan aamuisin ja iltapäivisin lähimarketin teepusseista, joissa niissäkin kyllä löytyy ihan tyydyttäviä vihreän ja myös valkoisen teen edustajia. Parempia teehetkiä on varmasti vielä tulossa, ja niitä odotellessa fiilistelen täällä blogissa muutaman päivityksen ajan oikeita suosikkejani kokoelmastani. Jos et muuten jo tunne taustaamme, se kannattaa lukaista vaikkapa tästä.

Aloitetaan vihreän teen teemasta poiketen valkoisella teellä, joka on minun teekupissani hyvin lähellä vihreän teen luonnetta, sekä maun, että tietysti terveysvaikutustensa suhteen. 

Valkoinen tee on hieman vihreää teetä hapettuneempaa. Tämä johtuu siitä, että valkoinen tee jätetään keräämisen jälkeen kuivumaan aurinkoon tai kuivureihin, kun taas vihreä tee kuumennetaan poiminnan jälkeen joko paahtamalla tai höyryttämällä, jolloin entsyymitoiminta ja hapettuminen pysähtyy.

Valkoisessa teessä katsotaan olevan aavistuksen enemmän antioksidantteja kuin vihreässä teessä, mahdollisesti juuri siksi, ettei sitä kuumenneta poiminnan jälkeen. Antioksidanttien lisäksi tee sisältää vitamiineja ja mineraaleja. 


Yinzhen eli hopeaneulatee on valkoista teetä. Sen parhaimpien laatujen lehdet kerätään juurikin parhaillaan nyt, maaliskuun puolivälistä huhtikuun alkuun, Kiinassa, Fujianin maakunnassa. 

Valkoista kruunua sanotaan yhdeksi maailman parhaimmaksi teeksi. Sen pitkiä, suuria, neulasmaisia, pitkittäin kiertyneitä lehtiä tarvitaan isompaankin teekuppiin vain muutamia. Tällöin teen maku on hyvin hento. Lehtiä lisäämällä makua saa vahvistettua, mutta tämän lajikkeen suhteen voimaa ei kannata ahnehtia liiaksi, sillä teen hienostunut luonne ei tule yhtälailla silloin esille. 

Lehtien päälle voi kaataa kupillinen toisensa jälkeen n 70-80 asteista vettä, ja pehmeää, aavistuksen paahteista makua riittää. Lehdet voi tosiaan jättää kuppiin nautiskelun ajaksi, eikä maku muutu kitkeräksi pidemmälläkään haudutuksella. 

Ostin tämän hyvin pienen erän tehtaanmyymälästä myyjän suosituksesta, kun pyysin saada tuoksutella heidän valikoimansa parasta teetä. Tämä taisi olla yksi heidän valikoimansa kalleimmista lajikkeista, joten ostin todella vain muutaman gramman maistiaisiksi. 

Väri teessä on läpinäkyvä, haalea kevään keltainen. Suuret kiertyneet lehdet tekevät teestä jotenkin selkeän, sillä minkäänlaista sakkaa tästä ei lähde. Nimensä mukaisesti teemaailman kruunu. 

Ihastuttava, lempeä ystävä sille, joka haluaa arkeen pientä luksusta, pysähtyä ja hiljentyä höyryävän, pehmeän lämmön ääreen ihastelemaan elämää. Ei kaipaa syötävää rinnalleen, ettei hento maku katoa. En siis suosittele ruokajuomaksi. Ja kyllä, käytän teetä usein myös ruokajuomana.

Sitten senchan kanssa siirtyminen vihreään teen ääreen
Sencha (=paahdettu) on Japanin suosituin teelaatu, jolle on monia muitakin nimiä sadonkorjuuajan ja käsittelytavan mukaan. Juomaan kokonaiset lehdet haudutetaan noin 75 asteessa. Sencha on vaaleankeltaista, raikasta ja pehmeää, mutta ei missään nimessä kitkerää. Tosin kyllä minkä tahansa teen saa kitkeräksi liian kuumassa ja liian pitkässä haudutuksessa.

Ehdoton senchan suosikkini on tuo Huanin alueen pieneltä Anxi-teeplantaasilta tuotettu Luomu sencha, joka on pussin kuvauksen mukaisesti hieman makea ja kukkainen.  Makeutta ei missään nimessä ole liikaa, vaan tämä sopii pehmeänä myös ruokajuomaksi, esim. paahtoleipien kanssa. Tai sitten iltapäivällä hetken hengähdystauoksi.

Tässä sen näkee. Teen terveysvaikutukset ovat ohittamattomat. Pelkästään näiden ajatteleminen sai ainakin minussa aikaiseksi rauhallisen ja hyvän mielen :) Lisää teehetkiä luvassa vielä muutamassa tulevassa postauksessa. Ja lämmin kiitos, jos sinulla on vinkata joku suosikkiteesi tännekin.
Selviytyminen katastrofista vaatii hieman enemmän, mutta hetkestä selviytymiseen riittää kuppi hyvää teetä. ♥ Jantunen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten päästä eroon turhasta tavarasta helposti?

Onnea uuteen kotiin X Talon ostajan self-helppari

Mitä joulu toi meille tänä vuonna?