#Selviytymisen käsikirjaa osa 2. Kun löysimme kosteusvaurion


Tämä käsikirjani on kiireisiä ranskalaisia viivoja, muistikirjan välistä tipahtelevia post it -lappuja, ihan vain Note to myselffiä. Laitan tänne muistioita niistä huomioista tai omien ja muiden kantapäiden kautta opituista askelista, joita pitkin olemme päässet jollain tavoin eteenpäin. Nämä näkökulmat perustuvat vain kokemuksiimme, eivätkä välttämättä toimi toisissa olosuhteissa. 

Kun paikansimme hajujen kohdat kotoamme, osastoimme vahvimman hajun lähteen huoneen Asumisterveysliitosta saamiemme ohjeiden mukaan. 

E r i s t i m m e  huoneen muusta asunnosta ohuella muovilla. Teimme osastoinnin a l i p a i n e k s e k s i  asettamalla pienen tuulettimen hieman raollaan olevan tuuletusikkunan eteen.

Avasimme hajun kohdalta rakennetta. Poistimme lattiasta muutamian laminaattilankkuja ja sen alla olevia lattiarakenteita betonilaattaan asti.  

Otimme v a l o k u v i a  ennen avausta, avauksen aikana ja sen jälkeen. Säästimme jätesäkkeihin kaikki puretut rakenteet varmuuden vuoksi myöhempiä tutkimuksia / juridista prosessia varten. 

Ensialkuun luotimme miltei kaikkeen asiantuntevalta kuulostavaan rakennusalan puheeseen. Nopeasti muiden kokemuksia kuunnellessa ymmärsimme, että loppupeleissä kannamme v a s t u u n  kaikesta ihan itse. Sen varaan ei kannata laskea, että asunnonvälittämisestä, kuntotarkastuksista, korjaussuunnittelusta, remontoinnista tai esim. isännöinnistä vastaavat tahot kantaisivat maalaisjärjellä ajatellen heille kuuluvaa vastuutaan ongelmien tullessa. Tämä ei tarkoita, että puoliaan ei saisi pitää ja oikeutta hakea. Vastuukysymykset näyttävät usein kuitenkin yllättävän.
Oman vastuun hahmottaen teimme tärkeät päätökset toki asiantuntijoiden näkemyksiä kuunnellen.

Huomasimme nopeasti, että eri asiantuntijat esittävät myös toisiinsa nähden ristiriitaisia näkemyksiä. Toisaalta monessa asiassa on monta erilaista toimintamallia, joissa kaikissa on riskinsä ja etunsa.

Mielestäni parhaimmilla asiantuntijoilla näyttäisi olevan valmiutta ja tahtoa keskustella eri näkemyksistä toisten asiantuntijoiden kanssa synergisesti valtataistelematta, parasta mahdollista ratkaisua etsien. Tällaisia asiantuntijoita olen nähnyt näin alussa vasta hyvin vähän, mutta niitä on (pakko olla) olemassa. 


Aloimme etsiä  k u n t o t u t k i j a a   ja    l a k i m i e s t ä  vertaisryhmien suositusten ja  vinkkausten perusteella. Suositteluja kannatti kysyä myös asumisterveyden asiantuntijoilta. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten päästä eroon turhasta tavarasta helposti?

Onnea uuteen kotiin X Talon ostajan self-helppari

Mitä joulu toi meille tänä vuonna?