Evakkokämpän tarvikelista

Perhe Jantunen kuskeina toimii nelkyt+risainen pariskunta, joka osti toiveidensa unelmatalon, mutta elämä livauttikin kauppakassiin talokatastrofin ja evakkomatkan. 

Tervetuloa mukaan seuraamaan, kuinka askel kerrallaan ponnistellaan pohjamudista, risukasan alta valoa kohden aurinkoon. Suunta on eteen ja ylöspäin. Täältä tullaan, elämä!

Me jouduimme lähtemään sisäilmaongelman vaurioittamasta kodista yhtäkkiä ja todella nopeasti. Se koti, mistä lähdimme, oli valmis. Se olin sisustettu hyvin harkiten ilolla, rakkaudella ja ajatuksella. Jokaisella esineellä oli paikkansa ja syynsä olla meidän kotona. 

Sitten tuli se silmänräpäys, jossa menetimme pääosin koko irtaimistomme ja jonka jälkeen löysin itseni ja perheeni pienestä vuokratusta evakkokaksiosta. Olimme toki todella helpottuneita ja onnekkaita löytäessämme evakon nopeasti. Ajatus sen sisustamisesta tuntui kuitenkin ihan puhtaalta kettuilulta. Eipä siinä silti auta, eteenpäin on pakko mennä.


Tässä listaa mitä olemme saaneet evakkoon lahjoituksena tai lainaksi. Jokusen olemme ostaneet torista käytettynä max 20e. Muutamia esineitä olemme saaneet myös jo putsattua kodistamme takaisin käyttöön. Tämä lista sisältää kaiken romppeen, mitä meillä evakossa eli tuttavallisesti e-kämpässä on.

                      EVAKON TARVIKELISTA - NÄILLÄ PÄRJÄÄ V a a t t e i t a: Ulkovaatteet, sisävaatteet, vaihtovaatteita. Aika vähällä pärjää. Meillä on jokaiselle perheenjäsenelle yksi hylly vaatekaapissa. 

V u o d e v a a t t e e t: Jokaiselle patja, tyyny, peitto, kuminauhallinen lakana, pussilakana ja tyynyliina


P y y h k e e t: Jokaiselle kylpypyyhkeet, ja keittiöpyyhe, käsipyyhe


A s t i a t: lusikat, haarukat, veitset, leikkuuveitsi, lasit, mukit, hammasmukit, paistinlasta, vispilä, kauha, kattila, paistinpannu, uuninkestävä pata, kuorimaveitsi, juustohöylä, mikrokupu, mikron kestäviä säilytysrasioita, pakkasen kestäviä rasioita, desilitran mitta, kahvimitta, teesihti, pikkulusikat, patakintaat, pannunalunen (sen saa myös pyyhkeistä), siivilä, muovikulho, posliinikulho, veitsenterotin, sakset ja raastinrauta


S ä h k ö l a i t t e e t: kännykät, kahvinkeitin, mikro, parranajokone, sauvasekoitin, pyykinpesukone, sähköhammasharja, pleikka, imuri, fööni ja mummon vanha läppäri


H u o n e k a l u t: Sohva, ruokapöytä ja tuolit, kerrossängyt, parvisänky, tv-taso/lipasto, kirjahyllyt ja peili


M u u t: Pumppupullot ja suihkepullot saippualle, tiskiaineelle ja yleispesuaineelle, vaaterekki ja henkarit, wc:n roskis, mittanauha, tiskiharja ja tiskirätti, kyniä, paperia, post-it-lappuja, siivoukseen moppi, ämpäri, puhdistussieniä, rikkalapio+harja, suihkuverho, pyykinkuivausteline, kynsisakset ja hiusharjat.  


Siinäpä kaikki. Tällä hetkellä puuttuu vain yksi lämpimämpi ulkopuku lapselle. Lisäksi hakusessa kuivausrumpu (ne hyvät ja edulliset menevät Torista minuuteissa) ja max 170cm leveä ei-vuode-sohva.


MUUTA EVAKKOSISUSTUKSESTA


M u u t t o l a a t i k o t

Ne taipuvat moneksi, pöydiksi, tuoleiksi, kenkälaareiksi, lelulaareiksi, miksikä tahansa laareiksi, pienen lapsen kylpyammeeksi, pesusaaviksi, kirjahyllyiksi


Pa t j o i s t a

Olen lakannut kaipaamasta kaatikselle menneitä painon mukaan mitoitettuja runkopatjojamme, vaikka luulin, ettei selkä tule kestämään yötäkään ilman entistä omaa sänkyäni. Yllätyksekseni meillä on toimineet Jyskin DreamZone vaahtomuovipatjat, joka käy sekä pehmeämmällä patjalla nukkujalle, että napakkaa tukea tarvitsevalle, aikuiselle ja lapselle. Monesti patjat ja vuodevaatteet haisevat kemikaaleille uutena. Näiden Jyskin patjojen hajut haihtuivat muutamassa tunnissa paketin avauksesta meille sopiviksi nukkumiskuntoon. Dreamzone kestää aaltomaisen pohjan vuoksi nukkumista lattialla niin, ettei se hiostuta.

Toinen toimiva patja on ollut Ikean Morgedal puolikiinteä lateksipatja, jolla selkäkipuinen aikuinen on pysynyt ok kunnossa, kunhan alla on sälepohja ja parvisänky. Ikean patjoista monet herkistyneet kertovat saavansa oireita, mutta meillä tuota ongelmaa ei ole Ikean patjan tai tyynyjen ja peittojen kanssa ollut.


Lattiapatjat kannattaa tietysti nostaa pystyyn seinää vasten kun niitä ei käytetä.

Lattiapatjat ja tyynyt voi pinota ja asetella kasaksi ja peittää yhdellä pussilakanalla vieraiden tullen sohvaksi. 

P ä ä s t ö t t ö m i ä   h u o n e k a l u j a   l i s ä ä 
Huonekalut ja tekstiilit tuppaavat olevan kyllästettyjä kaiken maailman palon- ja homeenestoaineilla ja aiheuttavat monille oireita. Tarvittaisiin enemmän valikoimaa vähäpäästöisille huonekaluille ja vuodevaatteille. Tässä avoin pallonheitto vaikkapa Ikealle, jolla  voisi olla volyymia tehdä mahdollisimman vähäpäästöinen mallisto perushuonekaluista. Toki tilojen tehtaista varastoihin täytyisi sitten olla homeettomia. Ikealle terveisiä, että hoidatte oman kokemukseni mukaan erinomaisesti palautukset silloin, kun teiltä ostettu tuote on aiheuttanut oireita. 

H u o n e k a l u i s t a 

Sohva <3 Ehdimme olla reilun kuukauden ilman pehmeitä istuimia. Kun sohva sitten saapui, oli niin ihanaa istua pehmeällä lepuutellen ja kaapata perhe kainaloon, olla yhdessä vierekkäin. Sohvalla on aika tärkeä osuus siinä läheisyydessä, jota näissä olosuhteissa tarvitsee ehkä vieläkin enemmän kun silloin, kun kaikki on arjessa normisti hyvin. Meidän nykyinen lahjoitussohvamme joutuu valitettavasti siirtymään pois, koska on tarkan hajuaistini mukaan sittenkin ottanut aikanaan lievästi osumaa homeista. 

Kerrosängyt ja parvisängyt antavat lisää lattiatilaa käyttöön. Kerrossänky näyttää pysyvän pystyssä omilla jaloillaan, parvea on viritetty hieman kiinni seinään.


En ikinä unohda sitä, kun pääsimme perheenä istumaan evakossa ensimmäisen kerran yhdessä oikean ruokapöydän ääreen yhtä aikaa siten, että kaikki istuivat omilla tuoleillaan. Se oli juhlavimpia aterioitani ja omalla tavallaan hyvin onnellinen yhteenkuuluvuuden hetki. 


Eniten kuluu arjessa astioista syviä lautasia, sillä puuroja ja keittoja tulee syötyä paljon. Aina ei jaksa tiskata, joten ylimääräiset syvät lautaset ovat plussaa.

Tuolit toimivat vaatetelineinä, pöytinä ja muina laskutasoina, jakkaroina.

Tuomme silloin tällöin kokeeksi hyvin putsattuja asioita kotitalostamme tänne evakkoon. Kirjahyllyt ja hyllyillä muovikorit ovat meillä paras tapa säilyttää näitä tavaroita ilmavasti sisällä (ovat myös paljon partsilla). 


Vaaterekit ja hengarit! Putsausputkessa olevia aatteita kannattaa pesujen ja käytön välissä roikottaa mahdollisimman ilmavasti kuivalla kelillä ulkona, muutoin lämpimässä sisällä. 

Päivän loppukaneetiksi täytyy myöntää, että olotila nyt on suorastaan outo. Mietin entistä elämääni meidän kodissa ja niitä minulle tuolloin hyvin tärkeitä ja rakkaita esineitä ja huonekaluja, joita meille harkitusti oli kotiin maltillisesti kertynyt. Yhtäkkiä tässä ja nyt ne tuntuvat aika merkityksettömiltä. 


Muu perhe on luistelemassa ja he tulevat kohta sisälle iltapalalle. On kiva käydä yhdessä nukkumaan. Ahtaasti, mutta yhdessä, kaikki hengissä, ja tänäänkin suht terveenä. Onko se koti sittenkin aina siellä, missä ne rakkaimmat on.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten päästä eroon turhasta tavarasta helposti?

Onnea uuteen kotiin X Talon ostajan self-helppari

Mitä joulu toi meille tänä vuonna?