Ennen talokauppoja olisi pitänyt ...

...tietää enemmän.

Kuvan historiallisella ovella ei ole mitään tekemistä tämän blogin tekstien kanssa.

Oman talomme prosessi odottaa nyt 1/18 seuraavaa vaihetta tällä hetkellä. Välillä asiat etenevät nopeasti, ja välillä joutuu turhautumaan sydän tykyttäen siksi, ettei voi mitenkään edistää asioita konkreettisesti. Paitsi pesemällä säkeissä ihmettä odottavia pyykkejä. Tai voihan sen sanoa myös, että välillä   s a a  odottaa ja hetken aikaa keskittyä ihan muuhun. Vaikkapa parhaillaan kuluvaan elämään.

Yritän olla ajattelematta liikaa. 
Päivällä työt ja lapset pitävät kiireisinä. Illalla nukkumaan mennessä yritän pitää mielen tyhjänä hokemalla itselleni, että    k e r r a n   b l o g i i n   k i r j o i t e t  t u a    ei tarvitse enää öisin märehtiä. Silti tämä homma syö niin paljon miestä ja naista, että piti tehdä tuohon alle hometalkoiden hengessä perusrautalangoista simppeli taulukko, josta toivottavasti on vielä hyötyä jollekin.

Kumpa olisin itse lukenut tämän postaukseni ennen talokauppoja. Ja myös ottanut vakavasti sen, että jos sanassa lukee   r i s k i , se todellakin on riski ja niitä ottaessa täytyy tietää tarkkaan mitä tekee.
MIKÄ MEINAA MENNÄ PIELEEN?
MUTTA EI EHKÄ MENEKKÄÄN PIELEEN, JOS....
Olet talokaupoilla ja luotat välittäjän kehuihin asunnosta.
..muistaa, että välittäjät tienaavat perheelleen leipää pöytään. He puhuvat sitä kieltä, mikä parhaiten myy. Todennäköisimmin he eivät joudu vastuuseen myymiensä asuntojen ongelmista, eivätkä niistä välttämättä tiedä. Turvallisena poikkeuksena on purkukuntoinen talo, joka on varmasti myös välittäjän mielestä purkukuntoinen.
Olet talokaupoilla ja luotat myyjän puheeseen.
...hoksaa, että myyjän sanalla ja talon kunnolla ei välttämättä ole mitään yhteyksiä. Tämän toteaminen jälkikäteen tullee joka tapauksessa kalliiksi, oli kyseessä sitten piilovirhe (myyjä ei tiennyt virheestä) eli tai petos (myyjä tiesi, mutta jätti kertomatta tai valehteli).
Olet talokaupoilla ja luotat siihen, että kämppä on kunnossa, jos kuntotarkastuksessa ei löydy mitään pahempaa.
...ymmärtää, että kuntotarkastus on pintapuolinen katselmus, jossa ei pystytä arvioimaan pintojen alla olevia rakenteita ja niiden kuntoa. Kovin moni on saanut tietoa talon esim. riskirakenteista vasta vaurioiden paljastuttua, kuntotarkastuksista huolimatta.
Varmin keino selvittää rakenteiden kuntoa ja mahdollisia rakennusvirheitä on kuntotutkimus. Aina kannattaa ennen talon ostopäätöstä käyttää hyvät, suosituksia saaneet homekoirat kohteessa, ja lisäksi ammattitaitoinen, suositeltu rakennusterveysasiantuntija. Aina.
Ja kerran vielä: kuntotarkastuksen perusteella ei voida tehdä riittäviä johtopäätöksiä talon kunnosta.
Talossa on riskirakenne, mutta se vaikuttaa olevan kunnossa. 
P e r e h d y  riskirakenteisiin ->
http://www.hometalkoot.fi/file/15814.pdf

Jos sanassa on riski, se on riski, joka todellakin mitä todennäköisimmin todentuu enemmin tai myöhemmin. Jos otat riskin, ole etukäteen tietoinen mitä se tarkoittaa ja paljonko se maksaa. 
Luotat hyvään tuuriin ja talon ihanaan tunnelmaan.
...jos uskot, että terveitä taloja ei rakenneta ja niiden kuntoa ylläpidetä tuurilla ja fiiliksellä, vaan taidolla ja tiedolla, oikeanlaisilla rakenteilla ja järjestelmillä.
Ostat talon ja elelet siinä muutaman vuoden, mutta pidät jatkuvaa sairastelukierrettä ja erinäisiä perheenjäsenillä olevia yleisoireita normaalina.

Toistuvasti kerrot kodin olevan puhdas ja terve, koska uskot niin, koska kuntotarkastuksessa ei löytynyt mitään vikaa, eikä myyjät kokeneet talossa olleen heille mitään ongelmia, kun oireista talokauppojen yhteydessä kysyttiin.
... pysähdyt ajoissa miettimään etkä pidä asioita itsestäänselvinä. Tilaa homekoirat, vaikka vain varmuuden vuoksi.


Väsymys ja univaikeudet, ihottumat, vatsaoireet, hiustenlähtö, jatkuva tulehduskierre, kuumeilu, rajut mielialanvaihtelut, masennus, huimaus, tinnitus jne, lista sisäilmaoireista on pitkä.


Mikä tahansa sisäilmaoireista voi kieliä muustakin, mutta kun useammalla tai jokaisella perheenjäsenellä on omat muuton jälkeen alkaneet terveyshaasteensa ja jokainen niistä haasteista löytyy sisäilmaoireiden listalta, kannattaa asiaa selvittää.

Hyvät ja menestyksellä uraa tehneet homekoirat ovat edullisin ja luotettavin tapa tehdä alustava kartoitus siitä, onko kaikki kunnossa.
Epäilet sisäilmaongelmaa kotonasi ja päätät tilata kuntotutkijan. Tutkija olettaa alkukatsastuksella tietävänsä mistä on kyse, ja tekee rakenneavauksia. Tutkimuksissa löytyy paljon enemmän vauriota ja virhettä kuin aluksi ajateltiin, mutta löydetäänkö kaikkia, jotta voitaisiin tehdä onnistunut remontti?
...ottaa kosteusvauriota epäillessä heti alkuun homekoirat käymään. Tämän jälkeen kuntotutkija tekemään rakenneavauksia koirien merkkausten ja tutkijan omien suunnitelmien viitoittamana. Koirat voivat heti alkuun merkata jotain, joka saattaa jäädä tutkijalta huomaamatta. LIsäksi kannattaa pyytää second oppinnion kuntotutkimuksesta.
Kyllähän te nyt tämän homehässäkän saatte kotivakuutuksesta takaisin!
...tiedostaa, että juu ei. Vain jos vaurio johtuu välittömästä vahingosta, esim. putkirikosta tai tulipalosta, on vakuutus vielä kuulolla.

Pitkäaikaiset, vähitellen syntyneet vauriot, esim. kapillaarinen kosteuden nousu maasta rakenteisiin ja tästä aiheutunut homeongelma, eivät oikeuta vakuutuskorvauksiin.

Kumpa ihmiset nyt ihan tosissaan ottaisivat tästä sisäilmaongelmien kulta-ajasta paremmin opikseen ja olisivat jatkossa tietoisempia riskeistä jo siinä vaiheessa, kun asuntokauppoja muhistellaan.

Jos jollekin tulee mieleen lisää tärkeitä vinkkejä, kiitoksia jo etukäteen kommenteista!Lisää lukemista

Kommentit

  1. Hyvä blogikirjoitus, paljon hyvää tietoa. Me teimme aikoinaan oman tarkastuksen (alla linkki). Ulkopulisia toki kannattaa käyttää, mutta tärkeää linee myös luottaa omiin havaintoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Jukka, kommentistasi! En löydä linkkiä tekstistäsi, onkohan tipahtanut pois? Olisi mielenkiintoista nähdä se.

      Poista

Lähetä kommentti

Sana on vapaa <3 Lämmin kiitos kommenteista ja viesteistä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten päästä eroon turhasta tavarasta helposti?

Onnea uuteen kotiin X Talon ostajan self-helppari

Mitä joulu toi meille tänä vuonna?